Let's just go there

"År 2013 anmäldes totalt 17 700 sexualbrott, vilket är en ökning med 5 procent i jämförelse med 2012. Anmälda brott om våldtäkt, sexuellt ofredande och sexuellt tvång, utnyttjande m.m. stod för 91 % av brotten i kategorin sexualbrott."
 - BRÅ
 
17700/365 är ca 48. Alltså är det 48 personer, om dagen, som blir utsatta för sexualbrott i Sverige. 
 
"Det är främst män som misstänks för sexualbrott; av de misstänkta är endast 2 procent kvinnor (2013). Unga män dominerar bland gärningsmännen, medan unga kvinnor är överrepresenterade bland offren — något som framkommer både i NTU och kriminalstatistiken."
- Kvinnojouren
 
Dessa är alltså antalet sexualbrott som anmäls, detta innefattar sexuellt uttnyttjande osv. NTU uppskattar dock mörkertalet inom våldtäkter till 36000 om året. Alltså ca 100 om dagen. I Sverige. Idag. 
 
När det gäller just våldtäkter är det allra vanligaste att man har en nära relation till gärningsmannen. I 32% av anmälda våldtäkter kände förövaren offret, 27% kände gärningsmannen offret ytligt - typ träffades ute. Det allra vanligaste stället att bli våldtagen är i någon av de berördas bostad. - BRÅ
 
 
"2012 mördades 21 kvinnor och 47 män i Sverige. 85 % av de som misstänks för mord är män. Varje år dödas cirka 17 kvinnor av sin man, ex-man eller pojkvän. Ungefär 4 män mördas varje år av sin kvinnliga partner eller ex-partner. Hon har nästan alltid själv har utsatts för våld i relationen"
- Kvinnojouren
 
De flesta fall av misshandel sker inomhus. De flesta fall av misshandel sker av en man, 88%, och av någon offret känner, 75%. Män drabbas i högre utsträckning av gatuvåld. Kvinnor däremot utsätts oftare för våld i nära relationer. BRÅ uppskattar mörkertalet till att enbart en femtedel av våldet anmäls. Alltså av 28 254 totala anmälningar är 45% våld inom nära relationer. Det är en siffra på 12714 stycken, vilket innebär att mörkertalet är runt.. 63572 fall. Det är 174 om dagen. 
 
2013 ändrades lagstiftningen om våldtäkt så att den även innefattar om man bemöter ett överfall med passivitet så räknas det även som våldtäkt. Det kan tänkas konstigt att reagera så men det är betydligt mycket vanligare än vad folk tror. Hjärnan försätts i chocktillstånd. 
 
Ni kan ju själv tänka er, risken är större att ni blir utsatt för övervåld och tillochmed våldtäkt av er partner i erat eget hem än av en överfallsvåldttäktsman i parken. Chocken blir nog rätt  intensiv.
 
Chansen är även mycket stor att ni känner någon som blivit våldtagen. Någon i er närhet. Och det är inte av ett monster som har fel i huvudet. Utan av en helt _vanlig_ man. Din kompis i skolan, från jobbet, gymmet eller träningen. 
 
En annan gång vill jag försöka sätta  mig in i varför, men vissa pekar på att våldtäkt är en maktfråga. Allt som kommer efter är en form av rättfärdigande, hon bjöd ju in mig klart hon ville ha sex, hon hade så kort kjol, hon flirtade med mig.. ni vet? 
 
 Rätt visuellt om våldtäkter det här. Anledningen till att man drar tillbaka anmälningar är oftare pga rädsla än av att de lämnar faktiska falska anmälningar. 
 
Så varsegod. Det är inte så farligt att gå ute om kvällen, det är hemma du som kvinna ska vara rädd.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0